Világsikerű filmzenéket szólaltat meg Mága Zoltán

Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző, Meláth Andrea Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas tenor is fellépnek Mága Zoltán Filmzenék Csillagai című új produkciójában - az országos turnéra induló koncertsorozat május 5-i budapesti premierjéről a hegedűművész hétfő reggel beszélt az M1 aktuális csatorna műsorában.


A harmincas évektől a kilencvenes évekig tartó időszak legnépszerűbb magyar és külföldi filmslágereit, több mint húsz klasszikus melódiát hallhat a közönség rendhagyó feldolgozásban. John Williams, Andrew Lloyd Webber, Ennio Morricone, Nino Rota, Frank Sinatra és számos más híres zeneszerző dalát elismert művészek adják elő. Az Operettszínházban megrendezett est műsorvezetője Kerényi Miklós Máté lesz.

A sztárvendégek között szerepel Szulák Andrea EMeRTon-díjas dzsesszdíva és Szekeres Adrien EMeRTon-díjas pop énekesnő, valamint Nyári Károly dzsesszzongorista, énekes-dalszerző is. A művészeket a Primarius Szimfonikus Zenekar kíséri. Az operettszínházi premiert követően a koncert országos turnéra indul.

"A filmzene csodálatra méltó műfaj, beleférnek a komolyabb és a könnyed dallamok és dalok is. A hangszerelésükre mindig nagyon oda kell figyelni, hiszen az eredeti verziónál jobbat nehéz alkotni" - beszélt a koncert előkészületeiről Mága Zoltán.

A kalotaszegi születésű Kiss B. Attila a reggeli műsorban elmondta, hogy a Kalotaszegi Madonna című film zenéjét, a Buday Dénes szerezte Rózsalevél című áriát énekli el a koncerten.

A Kerényi Miklós Gáborral közös produkció alapötletét az az este adta, amikor Mága Zoltán decemberben a hollywoodi a Dolby Színházban a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS ünnepi gáláján világhírű énekesek, színészek és filmproducerek előtt az est meglepetéssztárjaként lépett színpadra és A keresztapa, illetve a Schindler listája világhírű filmzenéjét adta elő. 

Mága Zoltánnak közel tíz éve jelent meg Filmzenék Csillagai című albuma, amely mind a hazai, mind a nemzetközi várakozásokat felülmúlva nagy sikert aratott és szinte azonnal aranylemez lett. 

A Prima Primissima díjas hegedűvirtuóz az örökzöld filmslágereket feldolgozó magyarországi koncertsorozata mellett folytatja a Hegedűvel a világ körül címmel tavaly indított külföldi fellépéseit is, októberben és novemberben az Egyesült Államokban és Kanadában, decemberben pedig Oroszországban tolmácsolja neves magyar zeneszerzők híres műveit.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: