Jevgenyij Koroljov Bach-sorozata a Zeneakadémián

Négy koncertből álló Bach-sorozatot ad a Zeneakadémián Jevgenyij Koroljov világhírű zongoraművész. A november 10-i nyitóalkalmon a német zeneszerző Wohltemperiertes Klavier című művének első kötete lesz hallható - közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.
A korunk egyik legkiválóbb Bach játékosának tartott Jevgenyij Koroljov az MVM Koncertek - A Zongora sorozat részeként érkezik Budapestre. A művész vallja, az igazi művészet több a tökéletes színvonalú technikai megvalósításnál, hiszen az érzelmi hatás átadása nélkül elvész a zene igazi mondanivalója - olvasható a közleményben. 

A zongorista 2017. április 5-én adja a Bach-sorozat második koncertjét, akkor más művek mellett a G-dúr francia szvit, a c-moll toccata és az Olasz koncert is terítékre kerül. A harmadik koncert 2017. október 16-án lesz, ekkor többek között az e-moll partita, az a-moll angol szvit, valamint a Tizenöt háromszólamú invenció csendül fel. A sorozat 2017. december 6-án zárul Bach Goldberg-variációival.

Mint a szervezők írják, Jevgenyij Koroljov a nemzetközi zenei élet különleges jelensége, hallgatóközönségét látványos attitűdök nélkül, rendkívüli művészi és interpretációs képességével, valamint a tolmácsolt művek lenyűgöző spirituális megértésével győzi meg. Széles repertoárja Bachtól és a bécsi klasszikusoktól Schubert, Chopin, Debussy művein át egészen a modern klasszikusokig, Messiaenig és Ligetiig terjed. Különlegesen vonzódik Bach művei iránt, számos helyen tolmácsolta a zeneszerző legnagyobb műveit, például a salzburgi Pünkösdi Barokk Fesztiválon és az amszterdami Concertgebouwban.

A Lipcsei Bach Fesztiválon adott szólóestjét, amelyen a Goldberg-variációkat játszotta, az EuroArts örökítette meg DVD-n. A közelmúltban a Tacet Kiadó gondozásában megjelent egy Bach-zongoraműveket és átiratokat (Liszt, Kurtág, Koroljov) tartalmazó CD, amelyen Koroljov feleségével duókat is játszik - olvasható a közleményben.
 
MTI
Megosztás a Google Pluson